Baan zoekt Mens
Inclusief werkgeverschap: Maak werk van kansen
Werkgevers zoeken medewerkers, maar niet iedereen past in het ‘perfecte vacatureplaatje’. Wat als je anders kijkt naar talent? Ergon en UWV helpen je om inclusief te ondernemen en de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Ontdek hoe je inclusief werkgeverschap in jouw bedrijf kunt toepassen, welke ondersteuning beschikbaar is en hoe dit je organisatie kan versterken.
Wat betekent inclusief werkgeverschap?
Inclusief werkgeverschap betekent dat je kansen biedt aan mensen die moeite hebben om werk te vinden. Baan zoekt Mens richt zich op (plaats) mensen met een arbeidsbeperking, een afstand tot de arbeidsmarkt of andere belemmeringen. Dit is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar helpt je ook om gemotiveerde en loyale medewerkers te vinden. En nee, deze mensen zijn echt niet altijd ziek. Het is ook geen gedoe. Dit zijn stigma’s die wij vaak horen en juist willen wegnemen. Het omdenken start vandaag: er zijn meer talenten dan je denkt! En wist je dat inclusieve bedrijven beter scoren dan andere bedrijven?
Wat levert het op?
- Gemotiveerde medewerkers: Mensen die via Ergon en UWV worden geplaatst, zijn vaak enorm gemotiveerd om aan de slag te gaan. Voor Baan zoekt Mens gaat het om mensen uit het doelgroepregister, WIA, Wajong en de banenafspraak.
- Personeelsoplossingen op maat: Door functiecreatie en jobcarving maken we het werk passend voor zowel werkgever als werknemer.
- Financiële tegemoetkoming: Denk aan gesubsidieerde arbeid, loonkostenvoordeel, no-riskpolis en proefplaatsingen. Afhankelijk van vanuit welke partij de kandidaat geplaatst wordt (Ergon/UWV) kunnen regelingen verschillen. Omdat plaatsingen maatwerk zijn, kunnen regelingen ook per kandidaat verschillen.
- Ondersteuning en begeleiding: Van training voor leidinggevenden tot jobcoaching en maatwerkadvies.
- Aangepaste werkplek: Wij ondersteunen bij eventuele werkplekaanpassingen, zoals ergonomische hulpmiddelen, technische ondersteuning of andere faciliteiten die nodig zijn om een medewerker optimaal te laten functioneren.
Wat als een medewerker toch ziek uitvalt?
Wij begrijpen dat het spannend kan zijn om iemand een kans te geven, zeker als je niet weet wat er gebeurt als een medewerker uitvalt. Gelukkig sta je er niet alleen voor:
- Met de no-riskpolis wordt een groot deel van de loonkosten vergoed als een medewerker ziek wordt.
- Onze werkconsulenten en jobcoaches blijven betrokken en zoeken samen met jou naar een oplossing, of dat nu een aanpassing in taken is of extra begeleiding.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Dit zijn mensen uit het doelgroepregister: WIA, Wajong en de banenafspraak.
Je hoeft niet zelf te bedenken waar je moet beginnen of bij wie je moet zijn. We maken het je makkelijk!
Dankzij de no-riskpolis heb je minder risico op doorbetaling bij ziekte. Daarnaast ondersteunen we met begeleiding en zoeken we samen naar een passende oplossing.
We bieden trainingen, zoals de Harrie Training voor leidinggevenden, en ondersteunen teams in het samenwerken met nieuwe medewerkers.
Dit hangt af van de behoefte. Er is begeleiding op de werkvloer mogelijk, jobcoaching en training voor je team.
Er zijn verschillende subsidies en regelingen, zoals loonkostenvoordeel of -subsidie met inzet van de praktijkroute, de no-riskpolis en proefplaatsingen. We helpen je hiermee.
Je kunt starten met een adviesgesprek. We helpen je met functiecreatie, jobcarving en begeleiden de plaatsing van nieuwe medewerkers. Je kunt zelfs werk uitbesteding en (totaal) ontzorgt worden in (delen) van je werkproces.
Zo werkt het

Stap 1
Wellicht heb je nog nooit overwogen om iemand in dienst te nemen met een arbeidsbeperking. Maar nu heeft Baan zoekt Mens, een campagne van Ergon en UWV, jou nieuwsgierig gemaakt! Leuk dat jij wilt onderzoeken of je een inclusieve werkgever kunt zijn. Wij nemen je mee op deze mooie reis…

Stap 2
Iemand in dienst nemen met een arbeidsbeperking: wat komt daar allemaal bij kijken? Dat verschilt per persoon/medewerker. Wist je dat Ergon en het UWV verschillende tools hebben om jouw organisatie ‘werkproof’ te maken voor íedereen? Denk aan trainingen voor medewerkers/leidinggevenden, financiële tegemoetkomingen, jobcoaching, jobcarving, meubels, (werkplek)aanpassingen etc. Via zulke tools nemen we al heel wat drempels weg. Zo zorgen we samen dat het werkt.

Stap 3
Eerlijk is eerlijk: we trekken niet een blik werkzoekenden voor je open en volgende week heb je een nieuwe medewerker. Nee, zo werkt het niet. Een traject om een kandidaat te plaatsen via ons plaatsingsproces heeft even tijd nodig. Het is een nauwkeurig proces en maatwerk voor beide kanten. Dat willen we goed en zorgvuldig doen! In deze fase ga je ook zelf actief aan de slag en maak je kennis met werkzoekenden. We gaan verwachtingen managen en onderzoeken wat past.

Stap 4
Vanaf hier start het matchingstraject en daar moet je even de tijd voor nemen. Maar dat loont zeker! Want ‘onze’ medewerkers zijn in de praktijk vaak de meest loyale medewerkers die je je maar kunt wensen. En daarmee vormen ze een echte meerwaarde voor jouw organisatie.